Så hjälper du en IT-anställd att få uppehållstillstånd

De senaste åren har debatten om kompetensutvisningar blossat upp. Vid flera tillfällen har kompetent arbetskraft, framför allt inom IT, blivit utvisade från Sverige. Ofta beror utvisningen på ett misstag från den nuvarande eller tidigare arbetsgivaren. Det bästa är att kontakta en migrationsexpert om du vill hjälpa dina anställda att stanna kvar i landet.

Den svenska IT-branschen skriker efter kompetens, men ändå utvisas viktiga medarbetare. Trots att Sverige skulle behöva fler än 30 000 IT-specialister till så är det flera som inte får stanna i landet. Här kan du läsa mer om hur du som arbetsgivare kan ge dina anställda trygghet och hjälpa dem med arbetstillstånd.

Anlita en migrationsrättadvokat

Handshake,Between,Attorneys,And,Clients,After,Agreeing,To,Enter,IntoDet absolut bästa är att anlita en expert på migrationsrätt. Det är ett brett rättsområde som berör kompetent arbetskraft från andra länder. Hos https://www.advokatlanderdahl.se/Migrationsrätt kan du få hjälp med många viktiga delar i processen. Deras migrationsexperter kan bland annat hjälpa till med:

  • Arbetstillstånd
  • Uppehållstillstånd
  • Asyl

Vid ansökning om arbetstillstånd är det väldigt viktigt att det blir rätt från början och därför är det rekommenderat att söka rådgivning hos en migrationsexpert tidigt i processen. På Migrationsverkets hemsida går det att hitta mycket information om arbetstillstånd, inklusive förlängning av arbetstillstånd. Det är dock en snårig och lång ansökningsprocess där minsta misstag kan få svåra konsekvenser för den anställde. Det finns många exempel på kompetensutvisningar där den anställde måste lämna Sverige med kort varsel.

År 2016 blev IT-specialisten och talangen Tayyab Shabab utvisad på grund av ett administrativt fel hos hans tidigare arbetsgivare. Det startade en debatt om byråkratin i Sverige och hur det ställer till stora problem både för den anställde, för företaget och för hela IT-branschen i Sverige. Kompetensutvisningar riskerar att försämra Sveriges rykte som en attraktiv arbetsmarknad för IT-personal.

Var ute i god tid

Som tur är har debatten satt ämnet på politikernas agenda och leder förhoppningsvis till ett bättre regelverk. Tyvärr är det fortfarande byråkratiskt med arbetstillstånd i Sverige även för kompetent arbetskraft. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tar sitt ansvar och redan i ett tidigt skede hjälper de anställda i processen genom att anlita en expert inom migrationsrätt.