Robotar tar över hemmet

Ingen har missat att smarta hem är det senaste inom tekniken och det finns många möjligheter att ta in artificiell intelligens i alla rum. De hjälper dig tända belysning, spela musik och städa – och det underlättar i vardagen.

Artificiell intelligens är ett samlingsnamn för de datasystem som gör det möjligt att lyssna, lära in och göra saker. Ett sådant datasystem kan sitta i olika enheter, exempelvis mobiltelefoner, högtalare och till och med dammsugare. I mobiltelefoner finns det assistenter såsom iPhones Siri och Google Androids Assistant. Dem kan hjälpa till skriva ihop sms, ringa någon och ställa larm. Finessen dessa assistenter tillför vardagen gjorde att flera ville ha det i sitt hem, vilket födde idén till Google Home och andra assistenter i hemmet.

Underlätta vardagen med hjälp av teknik

När du kopplar upp en smart högtalare i hemmet behöver den inte bara spela musik eller svara på frågor, utan den kan även hjälpa dig styra andra smarta saker i hemmet. En del lampor går att koppla upp emot enheter så du med hjälp av assistenterna kan tända och släcka lampor med hjälp av röst. 

Det finns inte bara assistenter som lyssnar på vad du ber dem göra, utan det finns även dem som kan göra saker åt dig utan order. Robotdammsugare har tagit sig in i mångas hem och underlättar i vardagen. De har en station som de står och laddar vid och vid jämna mellanrum åker den ut och dammsuger och moppar golvet.