Jobba hemifrån är det senaste

Sedan corona blev en pandemi har många kontor runtom i världen behövt stängas ner för att inte riskera att medarbetare ska bli sjuka eller smitta andra. Verksamheten kan däremot inte bara pausas, utan den har fått fortsätta på hemmaplan hos respektive individ. Detta har öppnat upp nya sätt att arbeta som medfört både för- och nackdelar – vi berättar.

Corona har tagit världen med storm och sättet att arbeta har förändrats. Många har drabbats hårt av pandemin och för att minska smittspridningen har många valt att stänga ner kontoren. Istället har många behövt skapa en arbetsplats på hemmaplan. En del trivs med konceptet medans andra längtar tillbaka till kontoret. Att arbeta på kontor ger många sociala fördelar och gynnar gemenskap. Trots att det är viktigt finns många effektiva fördelar med att arbeta hemifrån.

Fördelar med att arbeta hemifrån

För många har arbete hemifrån givit många fördelar, varav en av dem är tidsvinsten. De som har långt ifrån sin arbetsplats har vunnit tid som de kan lägga antingen på arbete eller på fritid. Genom att slippa resa till och från jobbet ökar chansen att medarbetare inte känner sig stressade. 

På arbetsplatser som har öppet landskap är risken att det blir en bullrig ljudnivå. Kollegor som bollar idéer, pratar om senaste fotbollsmatchen eller sitter och knäpper med en penna kan upplevas störande och det sliter din uppmärksamhet och fokus från arbetet. Hemma kan du välja vart du vill sitta och där är ljudnivån vara lägre. 

Nackdelar med att arbeta hemifrån

I början av pandemin var många inte förberedda på att sätta upp ett hemmakontor. Resultatet blev att många fick sitta mindre ergonomiskt och inte har en ordentlig arbetsplats. Dagarna slutar upp i soffan eller i sängen, vilket är där du egentligen ska ha din lediga tid. Det är i dessa fall det är lätt hänt att arbete och fritid flyter ihop. På kvällar och helger kan det vara svårt att koppla av då arbete och ledig tid sker på samma plats. 

Framtidens arbetssätt

Corona har gjort att sättet att arbeta har förändrats. Många företag har insett att arbeta helt digitalt är fullt möjligt och även fast arbete på kontor kommer börja återinföras kommer många få möjligheten att arbeta hemifrån i framtiden. Det är viktigare än någonsin att varje individ på ett företag har den utrustning de behöver för att göra ett bra jobb, allt ifrån elektronik till möbler. 

Som anställd har du ett större ansvar att se till att ditt arbete blir gjort när du arbetar hemifrån. Även är det arbetsgivarens ansvar att ge ut tydliga instruktioner på vad de förväntar sig av dig. Trots att du behöver ha mer självdisciplin och arbeta effektivt försvinner inte dina rättigheter till raster och vila. Se till att ta en bensträckare eller paus när du behöver och lägg upp tydliga tider så du inte glömmer att ha din fritid.