När kommer de självkörande bilarna?

Det har länge varit en het fråga när självkörande bilar ska sättas i trafik, men ingen kommer med något konkret svar. Varför har de inte ännu satts i trafik? 

Idag finns det redan automatiserade bilar i form av funktionen cruise control, som gör det möjligt att hålla samma fart med ett knapptryck. Sedan finns det andra finesser som hjälper dig att hålla dig i rätt fil och avståndskontroll till bilen framför. Flera olika företag vill ha deras helt självkörande bil på vägen först, vilket gör att det har blivit en tävling. 

En tävling mellan innovatörerna

Idag framförs fordon av en människa som är av hög intelligens och för att den ska vara självgående behöver en motsvarande intelligens finnas i en dator. Det kan anses omöjligt men det har länge varit på kartan att självkörande bilar ska sättas in i trafiken, det tar bara lite längre tid än förväntat. Innan en självkörande bil kan gå på samma väg som en bil som framförs av en människa måste den artificiella intelligensen i datorn kunna fatta likvärdiga beslut som människan. Än är inte de större företagen som GM eller Tesla där och alla vill vara först. Alla bilföretag som arbetar med att ha självkörande bilar har infört samarbeten med andra företag som är duktiga på artificiell intelligens. En helt självkörande bil som kan köras på vägarna förväntas vara om några år.